lördag 25 juli 2015

Nattsegling till fastlandet

Väder:  Under natten 8°. Vind västlig 8ms, vridande till sv och avtagande
Distans: 90 nm

Redan under torsdagkvällen börjar vi fundera över att ändra våra planer att stanna i Valleviken, efter att ha analyserat alla världens tillgängliga väderprognoser.

Det finns ett skapligt fönster att gå över till fastlandet i och det är natten mellan fredag och lördag.
Fredagen ska starta med västliga vindar för att sedan vrida mot sydväst och sedan avta under tidiga morgontimmarna.
Går vi inte över då, kan vi fastna på Gotland med lågtryck och hårda västliga eller nordliga vindar. Ett oväder som dessutom verkar drabba hela Sverige. Inget snack alltså, vi lämnar Valleviken på förmiddagen och tar oss till Fårösund.


Vi fickparkerar vid kajen på Fårösunds marina, äter lunch och gör lite stödköp. Kontrollerar väderprognoserna sjuttioelva gånger, sover middag och gör i ordning kvällens matsäck. Pastasallad kaffe, mackor, och chokladkaka. Kl 16.45 kastar vi loss och styr mot bryggan.


De första timmarna är det fortfarande rejält västlig vind och hög sjö, men allt enligt prognosen. Vi tar ett rev i storen och skumpar på. När vindvridet till sydväst kommer går båten jämt och fint i vågorna, så småningom slår vi ur revet ur storen och gör hela tiden god fart.
Vi turas om att styra och sova.

Vid halv tio seglar vi rätt in i solnedgången och mötande tankfartyg. (Nej inte riktigt så allvarligt)På efternatten bleker det ut och sista timmarna mot land går vi för motor. Natten är kylig och vi blir lite frusna, när solens uppgång gör sig påmind blir det genast varmare.Väl inne bland öar och skär är vattnet spegelblankt och allt blir vykortsvackert i morgonsolen. Det är svårt att tro att värsta ovädret ska dra in om några timmar med regn och stormbyar.
När vi på lördagsmorgonen den 25 juli klockan 06.00 lägger till vid bryggan har vi under dygnet avverkat 90 distans, vilket är riktigt bra jobbat av oss.
Vi piffar till seglen, äter frukost och kryper till kojs. När vi senare vaknar har det dåliga vädret anlänt, men det är en annan historia.


Inga kommentarer :